Sort by
Sort by

1905-1919

La Farina Làctia arriba a Espanya

Cartel de Harina Lacteada Nestlé

Farina Làctia Nestlé

Primera fàbrica de Nestlé a España. La Penilla (Cantàbria)

Primera fàbrica de Nestlé a España. La Penilla (Cantàbria)

1905-1919

Malgrat el declivi propiciat per la pèrdua del comerç d’Ultramar, a principis del segle XX la província de Santander mantenia una variada activitat industrial que incloïa la mineria, la indústria conservera pròpia de les poblacions costeres i la ramaderia de tipus lleter a les muntanyes de l’interior.

Va ser precisament aquesta tradició ramadera, unida a l’existència d’unes estratègiques vies de comunicació, tant marítimes com terrestres, el que va fer de Santander el lloc ideal per a la instal•lació de la primera factoria de Nestlé a Espanya. Després d’un exhaustiu estudi, es van adquirir uns terrenys propers a l’estació de ferrocarril de la localitat santanderina de La Penilla. La construcció va iniciar-se el 1904, i el març de 1905 sortia de la fàbrica el primer pot de Farina Làctia.

El producte no era nou a Espanya. Curiosament, els agents de Nestlé a Londres van buscar a Xerès els seus primers representants a Espanya, ja que coneixien la zona pel comerç dels reputats vins de la regió.

Els primers anys no foren fàcils per a la plantilla inicial de l’empresa, un equip de trenta persones encapçalat per Lorenzo Pfersich Wüscher. La desconfiança dels ramaders de la zona va haver de superar-se mitjançant escrupolosos pagaments al comptat als proveïdors. Per verificar la qualitat de la llet, el mateix director de la fàbrica es desplaçava personalment a les petites explotacions ramaderes locals.

Poc a poc, la desconfiança inicial va donar pas a un clima d’enteniment i col•laboració, que redundaria en innumerables aportacions de Nestlé a la zona, entre les quals destaca la creació del Servei de Foment Agropecuari el 1956.

En tot just deu anys la fàbrica de La Penilla va duplicar la seva capacitat de producció, passant dels 140.000 litres de llet que va processar durant el seu primer any, als 374.000 de 1914. Paral·lelament, el 1910 va iniciar-se també la producció de llet condensada La Lechera. A finals de la dècada, ja es processaven vuit milions i mig de llet l’any.

Moments clau

  • 1910 En ple creixement socioeconòmic al nostre país, dóna començament la producció de la Leche Condensada La Lechera