Sort by
Sort by

Coneix la propera generació d'agricultores: Dorotee Uwimbabazi

Nescafé Plan mujer en cafetal
mujer cafetal

 

Dorotee Uwimbabazi ha passat tota la seva vida en finques cafeteres. Tot i això, segueix treballant en la millora de les seves pràctiques agrícoles. Recentment, ha descobert els beneficis de plantar arbres d'ombra en el seu jardí: no només protegeixen les plantes de cafè, sinó que també proporcionen l'abonament perfecte quan perden les seves fulles. "Crec que han fet del meu jardí un dels millors de la meva comunitat", diu radiant.

Dorotee és una de les prop de 3.500 dones de Rwanda que s'han beneficiat d'un programa llançat per Nestlé el 2016 en col·laboració amb la Fundación Kahawatu. El seu objectiu és oferir formació en bones pràctiques cafeteres. Se'ls ensenya des d'educació financera fins preus globals del cafè; i fins i tot poda i desherbatge, així com tècniques específiques de collita. El resultat és un cultiu del cafè el més rendible possible. Amb els guanys ve l'autonomia socioeconòmica i la llibertat financera de les mateixes dones, de la comunitat en general i de les futures generacions.

La història de Dorotee

Dorotee va créixer a les muntanyes a prop del llac Kivu, en el llogaret de Kiguri, Rwanda, on els seus pares eren caficultors. "Acostumava a ajudar els meus pares a collir i processar el seu cafè", explica. "Després de vendre-ho, van poder tenir els mitjans per mantenir-nos".

Llavors, quan va començar a criar a la seva pròpia família, sabia que el cafè oferia una oportunitat òptima per poder mantenir-la. Va estalviar prou diners per comprar un terreny amb cafès i va començar a collir. El marit de Dorotee és un guàrdia de seguretat que treballa molt fora de casa. Això deixa la tasca d'administrar la granja a càrrec de Dorotee. "Ell m'ajuda a la finca indirectament perquè paga als treballadors que m'ajuden", explica.

Quan Dorotee va començar la seva aventura, no estava satisfeta amb el seu rendiment. Però el 2016, la seva organització de caficultors va començar a treballar amb Nestlé i la Fundació Kahawatu. El que va propiciar la seva formació, a càrrec dels millors agrònoms, en bones pràctiques agrícoles del cafè. "Abans de treballar amb Kahawatu, produïa 500 quilograms, o menys, a partir de 700 cafès", explica Dorotee. "Ara espero produir al voltant de 600 quilograms".

Però un bon rendiment no garanteix l'èxit a llarg termini d'una finca cafetera. El programa està dedicat a la continuïtat genuïna en l'àmbit de comunitat. "Van fer un seguiment amb nosaltres i també vam aprendre com planificar bé i reinvertir els ingressos del cafè", dice Dorotee. "Necessitem planificar la contractació de mà d'obra, la compra de materials i la collita de la temporada vinent".

El futur

També és clau que les dones puguin arribar a ocupar llocs de lideratge en grups de caficultors i en els comitès de direcció de les organitzacions de caficultors locals. Dorotee s'assegura sempre de compartir tot el que aprèn amb la resta de la comunitat.

Aquest intercanvi de coneixement és exactament el que Nestlé espera aconseguir a escala mundial a través dels programes de formació a Rwanda i també a Kenya. Tot el que s'ha après es podrà transmetre en el futur a l'Àfrica Oriental i a altres països.

Gràcies als esforços de Dorotee i de caficultores com ella, hi haurà nens i nenes que no abandonaran l'escola, perquè podran tenir un futur diferent; nens i nenes que no acabaran treballant en el camp perquè les seves mares podran permetre enviar-los a l'escola; hi haurà famílies que no es quedaran sense recursos entre una collita i una altra, perquè els ingressos i les fonts nutricionals estaran diversificades.

"La Fundació Kahawatu està ajudant a convertir-nos en millors caficultors. Però els beneficis reals d'associar-me amb ells és que m'ha permès vetllar pel benestar dels meus fills", diu Dorotee. "He pogut comprar-los uniformes escolars i pagar-los l'escola. Tinc l'esperança que, gràcies al cafè, podré pagar la seva educació fins que tots acabin els seus estudis. Sóc una dona feliç en una llar feliç gràcies al cafè".